Dobry wegański pasztet w lodówce, to zawsze gotowe danie pod ręką. Można go zjeść bez niczego, można z surówką, z chlebem albo podsmażony na patelni jako danie główne.
Dziś gotujemy pasztet z kaszy jaglanej i czerwonej fasoli. Dodamy też pieczarki i trochę sezamu. Pasztet z tego przepisu jest wyjątkowo pożywny, wszyscy doskonale przecież znamy zalety kaszy jaglanej.
Będziemy potrzebowali:
Dziś gotujemy pasztet z kaszy jaglanej i czerwonej fasoli. Dodamy też pieczarki i trochę sezamu. Pasztet z tego przepisu jest wyjątkowo pożywny, wszyscy doskonale przecież znamy zalety kaszy jaglanej.
Będziemy potrzebowali:
- Kasza jaglana (sucha) 1 szklanka
- Fasola czerwona (sucha) 1 szklanka
- Pieczarki 300 gr
- Por 1 szt
- Czosnek 1 ząbek
- Tapioka w proszku 2 łyżki
- Sól do smaku
- Pieprz czarny świeżo mielony 1/2 łyżeczki
- Asafetyda 1 łyżeczka
- Tymianek 1 łyżeczka
- Kurkuma 1/2 łyżeczki
- Kminek mielony 1/2 łyżeczki
- Sezam do posypania 2 łyżki
- Olej roślinny (oliwa z oliwek) 100ml + 2 łyżki do smażenia
Gotujemy:
Fasolę moczymy w 2 szklankach wody około 40 minut. Następnie gotujemy w 4 szklankach wody przez 45 minut. Studzimy.
Kaszę gotujemy i dajemy wystygnąć. Następnie wrzucamy razem z fasolą do miski albo blendera i miksujemy.
Kroimy czosnek i por. Rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy najpierw sam czosnek, po chwili kiedy się zarumieni, dodajemy por. Dusimy wszystko przez 3-4 minuty.
W międzyczasie kroimy pieczarki i dodajemy do czosnku i pora. Dusimy wszystko razem na małym ogniu około 10 minut. Dodajemy do naszej zblendowanej masy. Mieszamy i dodajemy przyprawy.
Na tym etapie solimy do smaku i dodajemy wszystkie przyprawy. Na samym końcu dodajemy 100ml oleju. Mieszamy dokładnie i przekładamy do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180C, 40 minut.
Smacznego!
Kaszę gotujemy i dajemy wystygnąć. Następnie wrzucamy razem z fasolą do miski albo blendera i miksujemy.
Kroimy czosnek i por. Rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy najpierw sam czosnek, po chwili kiedy się zarumieni, dodajemy por. Dusimy wszystko przez 3-4 minuty.
W międzyczasie kroimy pieczarki i dodajemy do czosnku i pora. Dusimy wszystko razem na małym ogniu około 10 minut. Dodajemy do naszej zblendowanej masy. Mieszamy i dodajemy przyprawy.
Na tym etapie solimy do smaku i dodajemy wszystkie przyprawy. Na samym końcu dodajemy 100ml oleju. Mieszamy dokładnie i przekładamy do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180C, 40 minut.
Smacznego!