11 sierpnia 2015

Pasztet z kaszy jaglanej i czerwonej fasoli z pieczarkami - wegański

Dobry wegański pasztet w lodówce, to zawsze gotowe danie pod ręką. Można go zjeść bez niczego, można z surówką, z chlebem albo podsmażony na patelni jako danie główne. 


Dziś gotujemy pasztet z kaszy jaglanej i czerwonej fasoli. Dodamy też pieczarki i trochę sezamu. Pasztet z tego przepisu jest wyjątkowo pożywny, wszyscy doskonale przecież znamy zalety kaszy jaglanej.



Będziemy potrzebowali:

  • Kasza jaglana (sucha) 1 szklanka
  • Fasola czerwona (sucha) 1 szklanka
  • Pieczarki 300 gr
  • Por 1 szt
  • Czosnek 1 ząbek
  • Tapioka w proszku 2 łyżki
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny świeżo mielony 1/2 łyżeczki
  • Asafetyda 1 łyżeczka
  • Tymianek 1 łyżeczka
  • Kurkuma 1/2 łyżeczki
  • Kminek mielony 1/2 łyżeczki
  • Sezam do posypania 2 łyżki
  • Olej roślinny (oliwa z oliwek) 100ml + 2 łyżki do smażenia

Gotujemy:

Fasolę moczymy w 2 szklankach wody około 40 minut. Następnie gotujemy w 4 szklankach wody przez 45 minut. Studzimy.

Kaszę gotujemy i dajemy wystygnąć. Następnie wrzucamy razem z fasolą do miski albo blendera i miksujemy. 

Kroimy czosnek i por. Rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy najpierw sam czosnek, po chwili kiedy się zarumieni, dodajemy por. Dusimy wszystko przez 3-4 minuty. 

W międzyczasie kroimy pieczarki i dodajemy do czosnku i pora. Dusimy wszystko razem na małym ogniu około 10 minut. Dodajemy do naszej zblendowanej masy. Mieszamy i dodajemy przyprawy. 

Na tym etapie solimy do smaku i dodajemy wszystkie przyprawy. Na samym końcu dodajemy 100ml oleju. Mieszamy dokładnie i przekładamy do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. 

Pieczemy w 180C, 40 minut.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz