Od tej pory w niedziele zawsze piekę własne bagietki. Nie zajmuje to dużo czasu a smak i satysfakcja, warte są poświęcenia.
Pieczemy?
Składniki:
- Mąka 2 szklanki
- Drożdże świeże 1 kostka 25gr
- Woda 1/2 szklanki
- Mleko 1/2 szklanki (może być roślinne - migdałowe, sojowe)
- Cukier 1 łyżka
- Sól szczypta
- Oliwa z oliwek 2 łyżki
- Sezam 2 łyżki
Przygotowanie:
Przesiewamy mąkę do miski. Dodajemy sól i sezam, rozkruszamy drożdże. W szklance mieszamy wodę, mleko, cukier i oliwę z oliwek. Zostawiamy tę mieszankę na 15 minut w ciepłym miejscu. Następnie do mąki w misce wlewamy powoli naszą mieszankę cały czas mieszając ręką i wyrabiamy ciasto.
Kiedy nasze ciasto będzie dobrze wyrobione, zostawiamy go w misce, przykryte ręcznikiem w ciepłym miejscu na około 40 minut. Czekamy aż wyrośnie.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski i wyrabiamy chwilę. Teraz kroimy je na 3 równe części.
Każdy kawałek rozwałkowujemy i następnie zwijamy w rulonik. Takie 3 ruloniki wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i znowu odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220C. Po tym jak nasze bagietki trochę urosły nacinamy je w kilku miejscach niezbyt głęboko i smarujemy pędzelkiem mlekiem sojowym. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
Uwaga! Polecam wstawić do piekarnika na dół żaroodporne naczynie z wodą, bagietki wyjdą bardziej chrupiące!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz