Dzięki takiemu nalewaniu, cydr uzyskuje naturalny gaz i tak polany napój trzeba wychylić jednym duszkiem. Dosyć orzeźwiające to jest, szczególnie jeżeli ktoś nie przywykł do smaku cydru. Jest przy tym zabawa i życie towarzyskie kwitnie za dupką cydru. Tak, tak dosłownie się tłumaczy culin de sidra :)
Tak sobie wesoło pijemy tutaj. Ale nie tylko. Przecież z cydrem można gotować i to całkiem fajne dania wychodzą. Więc dziś ugotujemy risotto ze szparagami i cydrem. Risotto a la Asturiana!
Będziemy potrzebowali:
Ryż Arborio 1 szklanka
Cydr 1 szklanka
Połowa dużej cebuli, albo jedna mniejsza
Czosnek 1 ząbek
Oliwa z oliwek
Bulion warzywny 1/2 litra
Szparagi zielone 1 pęczek
Sok z cytryny 1łyżka
Sól i pieprz czarny do smaku
Przygotowanie:
Zaczniemy od szparagów, odłamujemy końce i kroimy je na kawałki o długości mniej więcej 3-4 cm. Rozgrzewamy na patelni oliwę i podsmażamy ok 1 minutę. Odkładamy na bok.
Kroimy czosnek i cebulę. Na tej samej patelni dodajemy ciut więcej oliwy i najpierw zarumieniamy czosnek. Potem dodajemy posiekaną cebulę i smażymy kilka minut aż się zeszkli.
W tym czasie przemywamy na sitku ryż. I dodajemy go na patelnię. Mieszamy dokładnie.
Dodajemy sok z cytryny i chwilę smażymy mieszając.
Następnie dolewamy szklankę cydru. Mieszamy. Kiedy cydr odparuje prawie cały dolewamy połowę naszego bulionu i mieszamy.
Kiedy bulion odparuje sprawdzamy czy ryż jest już ugotowany al dente, jeżeli nie, to możemy dolać więcej bulionu i pogotować jeszcze chwilkę.
Na sam koniec dodajemy nasze szparagi oraz sól i pieprz do smaku.
Gotowe!