29 lipca 2015

Risotto a la Asturiana! Z cydrem i szparagami

Chyba jeszcze nigdy nie pisałam o lokalnej asturiańskiej tradycji. O cydrze. Jest on tutaj absolutnie wszechobecny. Tu się nie chodzi na piwo, czy tym bardziej na wódkę. Tu się chodzi na sidrę. Tutejszy cydr pije się zupełnie inaczej niż jakikolwiek inny napój. Cydr się nalewa do specjalnych szklanek, o bardzo cienkich brzegach, trzymając butelkę wysoko nad głową, a szklankę jak najniżej. Mniej więcej tak:



Dzięki takiemu nalewaniu, cydr uzyskuje naturalny gaz i tak polany napój trzeba wychylić jednym duszkiem. Dosyć orzeźwiające to jest, szczególnie jeżeli ktoś nie przywykł do smaku cydru. Jest przy tym zabawa i życie towarzyskie kwitnie za dupką cydru. Tak, tak dosłownie się tłumaczy culin de sidra :) 

Tak sobie wesoło pijemy tutaj. Ale nie tylko. Przecież z cydrem można gotować i to całkiem fajne dania wychodzą. Więc dziś ugotujemy risotto ze szparagami i cydrem. Risotto a la Asturiana!




Będziemy potrzebowali:

Ryż Arborio 1 szklanka
Cydr 1 szklanka
Połowa dużej cebuli, albo jedna mniejsza
Czosnek 1 ząbek
Oliwa z oliwek
Bulion warzywny 1/2 litra
Szparagi zielone 1 pęczek
Sok z cytryny 1łyżka
Sól i pieprz czarny do smaku

Przygotowanie:

Zaczniemy od szparagów, odłamujemy końce i kroimy je na kawałki o długości mniej więcej 3-4 cm. Rozgrzewamy na patelni oliwę i podsmażamy ok 1 minutę. Odkładamy na bok. 

Kroimy czosnek i cebulę. Na tej samej patelni dodajemy ciut więcej oliwy i najpierw zarumieniamy czosnek. Potem dodajemy posiekaną cebulę i smażymy kilka minut aż się zeszkli. 

W tym czasie przemywamy na sitku ryż. I dodajemy go na patelnię. Mieszamy dokładnie. 

Dodajemy sok z cytryny i chwilę smażymy mieszając. 

Następnie dolewamy szklankę cydru. Mieszamy. Kiedy cydr odparuje prawie cały dolewamy połowę naszego bulionu i mieszamy. 

Kiedy bulion odparuje sprawdzamy czy ryż jest już ugotowany al dente, jeżeli nie, to możemy dolać więcej bulionu i pogotować jeszcze chwilkę. 

Na sam koniec dodajemy nasze szparagi oraz sól i pieprz do smaku. 

Gotowe!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz