Oto on:
1,5 szklanki mąki
1 szklanka płatków owsianych
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody
70 gr masła roztopionego
250 ml jogurtu naturalnego albo kefiru
5 łyżek wiórków kokosowych
(szklanka - zazwyczaj wybieram jedną szklankę do odmierzania wszystkich składników, wtedy nie ma różnicy czy jest to szklanka 200 czy 250 ml)
Opcjonalnie można dodać orzechy, rodzynki, sezam - kto co lubi, ja dodałam prażone migdały i trochę sezamu. Tym razem użyłam jogurtu naturalnego, ponieważ nie miałam pod ręką kefiru.
Wszystkie suche składniki mieszamy w naczyniu i dodajemy roztopione masło i jogurt / kefir.
Mieszamy do powstania w miarę jednorodnej masy.
Rozgrzewamy piekarnik do 200C i wykładamy na blachę na papierze do pieczenia nasze ciastka. Ja nakładałam je łyżką w sporej odległości od siebie, ponieważ trochę rosną w trakcie pieczenia. Pieczemy 20-30 min. Jak ciastka się zarumienią, trzeba je wyjąć i pozostawić do ochłodzenia.
Moje wyszły takie :) Są pyszne!