Jednym z najsłynniejszych serów jest ser Cabrales. Wygląda tak:
I szczerze przyznaję nie od razu mi posmakował. Cabrales produkowany jest z mleka krowiego, koziego i owczego w rejonie Cabrales i Peñamellera Alta. W pełni dojrzały ma kolor niebiesko-zielony, dosyć kremową konsystencję i mocny smak. Jak większość tego typu serów najlepiej smakuje w połączeniu z inną zakąską albo dodany jako dodatek do dania. Podawany zazwyczaj z czerwonym winem.
Jednym z moich ulubionych dań do którego namiętnie go dodaję jest Pasta z soczewicą i serem Cabrales. Wcześniej już gotowałam to danie, ale pewnego dnia zamiast zwykłego sera dodałam właśnie Cabrales i końcowy smak bardzo przypadł mi do gustu.
Gotuje tak:
Na dwie porcje będzie nam potrzebne ok 2 szklanek suchego makarony. Może być spaghetti albo penne, kto co lubi. Gotujemy al dente.
Wcześniej gotujemy soczewicę i podsmażamy ją na łyżce masła. Kiedy pasta i soczewica jest gotowa, kładziemy do pustego garnka ok 30 gr sera Cabrales pokrojonego na małe kawałki. I czekamy chwilę aż zacznie się roztapiać. Następnie dodajemy soczewicę, mieszamy i na końcu pastę i mieszamy wszystko już razem. Całą operację wykonujemy na małym ogniu, żeby nie przypalić niczego.
Nakładamy na talerze i voilà! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz