15 grudnia 2014

Ciasteczka owsiane

Szukając pomysłu na coś słodkiego do kawy / herbaty, przypomniał mi się smak owsianych ciasteczek z dzieciństwa. Przejrzałam kilkanaście przepisów i jak zwykle większość z nich ma w składzie jajka. Metodą prób i błędów udało mi się skomponować własny przepis wegetariański.

Oto on:
1,5 szklanki mąki
1 szklanka płatków owsianych
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody
70 gr masła roztopionego
250 ml jogurtu naturalnego albo kefiru
5 łyżek wiórków kokosowych

(szklanka - zazwyczaj wybieram jedną szklankę do odmierzania wszystkich składników, wtedy nie ma różnicy czy jest to szklanka 200 czy 250 ml)
Opcjonalnie można dodać orzechy, rodzynki, sezam - kto co lubi, ja dodałam prażone migdały i trochę sezamu. Tym razem użyłam jogurtu naturalnego, ponieważ nie miałam pod ręką kefiru.

Wszystkie suche składniki mieszamy w naczyniu i dodajemy roztopione masło i jogurt / kefir.
Mieszamy do powstania w miarę jednorodnej masy.














Rozgrzewamy piekarnik do 200C i wykładamy na blachę na papierze do pieczenia nasze ciastka. Ja nakładałam je łyżką w sporej odległości od siebie, ponieważ trochę rosną w trakcie pieczenia. Pieczemy 20-30 min. Jak ciastka się zarumienią, trzeba je wyjąć i pozostawić do ochłodzenia.

Moje wyszły takie :) Są pyszne!




2 komentarze: