6 października 2015

Pikantna zupa krem z pieczonych pomidorów i cukinii

Zaczęła się jesień i dla mnie zaczął się sezon na zupy. Latem prawie w ogóle ich nie jem, upał dookoła w zupełności mi wystarcza, nie muszę ogrzewać żołądka dodatkowo. 



Ale teraz kiedy za oknem pogoda w kratkę, a u mnie w kratkę znaczy całkiem dosłownie, 15 minut słońca, 15 minut ulewy i tak cały dzień na zmianę. Dodajcie do tego mocny wiatr od morza i jedyne na co mam ochotę to ciepły kocyk i ciepła zupa :)

Dziś więc ogrzewam się pikantnym kremem z pieczonych pomidorów i cukinii.

Przepis jest banalnie prosty i wyjątkowo pyszny.

Będziemy potrzebowali:
  • 6 dużych pomidorów
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • kilka nitek szafranu
  • sól
  • pieprz
  • estragon
  • świeża pietruszka
  • sezam


Przygotowanie:

Pomidory myjemy i wykładamy na blachę wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia.

Cukinię obieramy, kroimy na pół i również układamy na blasze.

Cebulę obieramy, kroimy na pół i również umieszczamy na blasze.

Wstawiamy nasze warzywa do piekarnika uprzednio nagrzanego do 180C na 30 minut.

Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika warzywa, obieramy pomidory ze skórek i wycinamy środki.

Wrzucamy wszystkie warzywa do blendera i miksujemy do powstania jednolitej masy.

Przelewamy zupę do garnka i gotujemy na małym ogniu, dodając estragon, szafran, sól i pieprz do smaku.  Posypujemy pietruszką i sezamem na talerzu.

Zupa gotowa! Smacznego!



 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz