Ale teraz kiedy za oknem pogoda w kratkę, a u mnie w kratkę znaczy całkiem dosłownie, 15 minut słońca, 15 minut ulewy i tak cały dzień na zmianę. Dodajcie do tego mocny wiatr od morza i jedyne na co mam ochotę to ciepły kocyk i ciepła zupa :)
Dziś więc ogrzewam się pikantnym kremem z pieczonych pomidorów i cukinii.
Przepis jest banalnie prosty i wyjątkowo pyszny.
Będziemy potrzebowali:
- 6 dużych pomidorów
- 1 cukinia
- 1 cebula
- kilka nitek szafranu
- sól
- pieprz
- estragon
- świeża pietruszka
- sezam
Przygotowanie:
Pomidory myjemy i wykładamy na blachę wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia.
Cukinię obieramy, kroimy na pół i również układamy na blasze.
Cebulę obieramy, kroimy na pół i również umieszczamy na blasze.
Wstawiamy nasze warzywa do piekarnika uprzednio nagrzanego do 180C na 30 minut.
Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika warzywa, obieramy pomidory ze skórek i wycinamy środki.
Wrzucamy wszystkie warzywa do blendera i miksujemy do powstania jednolitej masy.
Przelewamy zupę do garnka i gotujemy na małym ogniu, dodając estragon, szafran, sól i pieprz do smaku. Posypujemy pietruszką i sezamem na talerzu.
Zupa gotowa! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz