2 lutego 2015

Ciasto bananowe!

To ciasto jest banalnie proste w przygotowaniu, jak większość ciast które w swoim życiu piekłam ;) Smakuje wyśmienicie z mlekiem, kawą i herbatą.


Co nam będzie potrzebne:

- 1,5 szklanki mąki razowej
- 0,5 szklanki zwykłej białej mąki
- 1/3 szklanki cukru brązowego ( biały też świetnie się sprawdzi)
- 3 duże banany albo 4 mniejsze
- 1/3 kostki masła
- 0,5 szklanki mleka ( można użyć mleko migdałowe )
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- łyżka cynamonu mielonego
- 2-3 łyżki płatków migdałowych
- 2-3 łyżki migdałów do pokrojenia

Mieszkamy wszystkie suche składniki, również migdały do pokrojenia, kroimy i dodajemy , masło roztapiamy. Banany miksujemy z mlekiem i dodajemy do suchej masy, mieszamy i następnie dodajemy roztopione masło. Mieszamy dokładnie. Rozgrzewamy piekarnik do 180C. Wykładamy nasze ciasto do okrągłej niezbyt wysokiej foremki i posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę.  Voilá! Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz