26 lutego 2015

Karczochy prosto z pieca

Dawno już chciałam spróbować ugotować karczochy w domu. Byłam ciekawa smaku, bo wcześniej ich nie jadłam. Wypróbowałam więc przepis najprostszy z możliwych, z pieca zawsze wszystko wychodzi smaczne.
Więc alcachofas al horno / karczochy z pieca.
Cały proces macie na zdjęciach. Karczochy obieramy z twardych listków, odcinamy nóżkę i wierzchołek. moczymy chwilę w wodzie z cytryną, żeby nie ściemniały (moje ściemniały, bo za długo je fotografowałam ;P). Wkładamy do naczynia żaroodpornego albo metalowej formy do pieczenia, solimy, polewamy oliwą i wstawiamy do pieca rozgrzanego uprzednio do 180C na 30 min. Gotowe! Wierzchnie listki twardnieją, ale w środku są mięciutkie i pyszne!












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz