19 czerwca 2015

Prosty wegański deser z Chia i musem truskawkowym

Odkąd w zeszłym roku odkryłam nasionka chia, jestem ich wielką fanką. Bo jak by mogło być inaczej? Cokolwiek zrobisz z chia, zawsze wyjdzie smaczne. Desery z chia są doskonałe na letnie upały.

A jako że sezon truskawkowy w pełni, to zrobimy dziś deser z musem truskawkowym.



Będziemy potrzebowali:

Mleko kokosowe 1 puszka (400ml)
Mleko roślinne (migdałowe, ryżowe albo sojowe) 1/2 szklanki
Nasionka Chia 4 łyżki
Syrop z agawy 3 łyżki (można zastąpić miodem)

Mus truskawkowy:
Truskawki 1 szklanka
Syrop z agawy 2 łyżki

Przygotowanie:

Mieszamy wszystkie składniki na deser i rozlewamy do niewielkich kubeczków, ale zostawiamy trochę miejsca na mus, którym uzupełnimy je do pełna. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Truskawki miksujemy z syropem z agawy i kiedy nasz deser trochę zgęstnieje, nakładamy go z wierzchu. I znowu wstawiamy do lodówki.
Polecam zrobić ten deser wieczorem i potrzymać w lodówce całą noc.

Szybko, prosto i dietetycznie!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz