23 września 2015

Grochówka, prosta, wegańska i pyszna!

Tradycyjna grochówka gotowana jest na mięsie, jest tłusta i dla mnie kompletnie niejadalna. Jednak groch sam w sobie jest świetny. Jak się go dobrze ugotuje i przyprawi wychodzą naprawdę genialne dania.



Tymczasem jesień nadciąga coraz mocniej, dni stają się chłodniejsze, tak więc na moim stole coraz częściej goszczą pyszne wegańskie zupy takie jak wyżej wspomniana grochówka.

To co, gotujemy?

Będziemy potrzebowali:


  • 1szklanka żółtego grochu łuskanego
  • 3 szklanki wody
  • 2 liście laurowe 
  • 100ml śmietanki wegańskiej (ryżowa/sojowa)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo zmielonego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka soli
  • Kilka nitek szafranu
  • Prażone płatki migdałowe do dekoracji
  • Szczypiorek do dekoracji


Przygotowanie:

Najpierw przemyjemy groch na sitku pod bieżącą wodą. Następnie przekładamy go do garnka, zalewamy wodą, dorzucamy liście laurowe i dodajemy łyżkę oliwy. Wstawiamy na średni ogień i doprowadzamy do wrzenia. 

Po tym jak woda się zagotuje, zmniejszamy ogień i tak pozostawiamy naszą grochówkę gotować się około 30-40 minut. 

W międzyczasie sprawdzamy czy nie wykipiała nam cała woda, jeżeli wody jest za mało dolewamy, tak żeby jej poziom był mniej więcej 2cm ponad grochem.

Teraz kiedy groch rozgotował się porządnie, dodajemy przyprawy, sól i śmietankę. 

Wyjmujemy liście laurowe i miksujemy zupę blenderem ręcznym bezpośrednio w garnku.
Gotujemy jeszcze około 3-5 minut. Zupa gotowa. Polecam udekorować ją już na talerzu prażonymi płatkami migdałowymi i świeżym szczypiorkiem.

Smacznego!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz