24 września 2015

Orkiszowy biszkopt błyskawiczny, wegetariański.

Kiedy chodzi za mną coś słodkiego, zawsze na ratunek przychodzi biszkopt z owocami. Tak, tak ten przepis zawiera mąkę i cukier, ale ratuje świetnie słodkie zachciewajki.




Pieczemy!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka jogurtu cytrynowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • ocet
  • owoce, u mnie ananas ( możecie użyć też śliwek, moreli, itp)



Przygotowanie:

Przelewamy do miski jogurt, olej i cukier. Mieszamy dokładnie trzepaczką.

Nad miską z naszą mieszanką gasimy na łyżce sodę octem i mieszamy dokładnie.

Teraz dodajemy mąkę orkiszową i mieszamy do powstania jednolitej masy. Powinna mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.

Jeżeli będziecie używać do pieczenia silikonowej foremki, to wystarczy, że posmarujecie ją olejem przed wylaniem ciasta. Jeżeli pieczecie w metalowej foremce, polecam wyłożyć ją  papierem do pieczenia i również posmarować go olejem.

Teraz kroimy nasze owoce, najlepiej w dosyć cienkie plastry. I rozkładamy je równomiernie na wierzchu ciasta.

Rozgrzewamy piekarnik do 180C. Wstawiamy ciasto do piekarnika na 40 minut. Pierwsze 20 minut najlepiej nie otwierać piekarnika, żeby ciasto nie opadło. Potem możecie sprawdzić jego gotowość wykałaczką.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz