26 marca 2015

Zupa z ciecierzycą | Sopa de garbanzos - vegana

Zima się kończy, ale ja nadal lubię czasem ugotować ciepłą, rozgrzewającą zupę. Dziś na stole wegańska zupa z ciecierzycą. 

Będziemy potrzebowali:
1 szklanka suchej ciecierzycy
2 ziemniaki średniej wielkości
200 gr dyni
1 pomidor
1 nieduża papryka
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
2 litry wody
sól
oliwa z oliwek

Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnie płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy ok 20 minut na dużym ogniu. Kroimy dynię na drobne kawałki. Kroimy paprykę i dodajemy do dyni. Rozgrzewamy na patelni oliwę i wrzucamy dynię z papryką, dodajemy zioła prowansalskie, smażymy kilka minut na dużym ogniu. W tym czasie obieramy pomidora ze skórki, kroimy na drobne kawałki i dodajemy do dyni i papryki. Dusimy jeszcze 5 minut. Obieramy ziemniaki, kroimy w kosteczkę i dodajemy do garnka z gotującą się ciecierzycą. Gotujemy 10 min. Następnie dodajemy do garnka nasze duszone warzywa. Mieszamy, dodajemy kurkumę, czerwoną paprykę, pieprz i sól do smaku. Gotowe!
Smacznego!

ESP

El invierno no quiere dejarnos todavia;) Por eso hoy os dejo una receta de sopa vegana de garbanzos para calientarnos un poco :) 

Ingredintes:
1 taza de garbanzos secos
2 patatas medianas
200 gr de calabaza 
1 tomate
1 pimiento rojo pequeño
1 cucharilla de cúrcuma
cucharilla de hierbas de Provenza
1/2 cucharilla de pimienton dulce
1/2 cucharilla de pimienta negra
2 litros de agua
sal al gusto
aceite de oliva

Ponemos los garbanzos  a remojo en agua durante toda la noche. Luego los escurimos y limpiamos y los ponemos en una olla. Despues echamos agua fría en la olla y lo cocinamos durante unos 20 minutos. Cortamos la calabaza en trozos pequeños. Cortamos el pimiento y lo añadimos a la calabaza. Precalentamos el aceite en una sartén, mezclamos la calabaza con el pimiento y los echamos a la sarten con el aceite. Añadimos las hierbas de Provenza, freímos unos minutos. Durante este tiempo, pelamos el tomate, lo cortamos en trozos pequeños y lo añadimos a la calabaza y pimientos. Cocinamos durante 5 minutos más. Pelamos las patatas, las cortamos en cubos y las añadimos a la olla con los garbanzos hirviendo. Lo hervimos todo 10 minutos. Luego añadimos a la olla la calabaza con el pimiento y el tomate. Revolvemos todo, agregamos la cúrcuma, la pimienta roja, la pimienta negra y sal al gusto. Listo!

Buen provecho!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz