2 lipca 2015

Wegańskie ciasto z kiwi

W mojej okolicy rosną jedna z najlepszych hiszpański kiwi. Żal by było nie skorzystać z tego bogactwa i nie zrobić ciasta. Przecież kiwi ma masę witamin i świetnie się nadaje do deserów. Jak zawsze deser ma być wegański, bez cukru i mąki, samo zdrowie. Nic prostszego! 


Poniżej doskonały przepis na ciasto, które świetnie się sprawdzi jako deser na upalne dni.

Składniki:

Podstawa:
1/2 szklanki pistacji
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki płatków owsianych
6 daktyli
1 dojrzały banan

50ml dowolnego mleka roślinnego
1 łyżeczka soku z limonki


Masa z kiwi:
1 szklanka orzechów nerkowca  
4 kiwi
1 łyżka oleju kokosowego

5 daktyli
100 ml mleka roślinnego (kokosowe, migdałowe, sojowe, ryżowe)

1 łyżka miodu lub syropu z agawy

Przygotowanie:

Orzechy nerkowca zamaczamy na około 3 godziny. 
Podstawa - wrzucamy do blendera owsiankę i rozdrabiamy do postaci mąki. Następnie dodajemy pistacje i wiórki kokosowe i miksujemy wszystko razem. Przekładamy do miski. Teraz wrzucamy do blendera banan, daktyle, mleko roślinne i sok z limonki. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie łączymy z suchą masą w misce i dokładnie mieszamy. Powinna nam wyjść gęsta, trochę lepka masa. Wykładamy tę masę do foremki o średnicy ok 20 cm i wstawiamy na 10 min do zamrażalnika.

Teraz robimy masę z kiwi. Wrzucamy do blendera zamoczone wcześniej nerkowce, obrane kiwi, olej kokosowy, daktyle, mleko roślinne i syrop z agawy. Miksujemy do postaci jednolitej masy. Wyjmujemy z lodówki naszą foremkę z podstawą i nakładamy masę. Wstawiamy nasze ciasto do zamrażalnika. Najlepiej na noc, albo przynajmniej na 3 godziny. 

Ciasto najlepiej wyjąć z zamrażalnika około 30-40 minut przed podaniem. Później przechowywać w lodówce. 
Smacznego! 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz